Emiratsko podjetje črpa nafto iz nahajališč v Sloveniji

0

Nafta Lindava, lastnica edine rafinerije nafte v Sloveniji, je sporočila, da je z dubajsko naftno družbo Namco Oil Company podpisala pogodbo o naložbi 25 milijonov dolarjev v ponovno vzpostavitev črpanja surove nafte iz opuščenih polj na severovzhodu države.

Sporazum določa, da bosta podjetji začeli črpati nafto v 18 mesecih. Petroleum Company, največje trgovsko podjetje z bencinom v Sloveniji, ima v lasti 55 odstotkov rafinerije nafte. Kvito Zalek, vodja NAFTA, je za Reuters povedal: »Najnovejše raziskave so pokazale, da so lahko na opuščenih naftnih poljih zaloge do enega milijona ton.

Ta dogovor pomeni veliko za našo rafinerijo in celo za celotno slovensko gospodarstvo. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo prisotnost enega milijona ton zalog nafte omogočila nadaljevanje dejavnosti rafinerije 15 let, kljub finančnim težavam, ki jih pesti.

Zalek je povedal, da bo Namoco v projekt vložil 25 milijonov dolarjev, rafinerija pa bo zagotovila delovno silo in vse storitve, potrebne za potrebno infrastrukturo. Dodal je, da rafinerija trenutno načrpa približno tisoč ton surove nafte letno.

Slovenija namerava na Madžarsko podaljšati plinovod za transport alžirskega plina

Slovenski premier Robert Golub je napovedal, da njegova država načrtuje izgradnjo plinovoda za transport alžirskega plina na Madžarsko, s čimer bi se lahko odrekla ruskim fosilnim gorivom.

Slovenija, članica Evropske unije, je novembra lani z Alžirijo podpisala pogodbo o dobavi zemeljskega plina za obdobje treh let, od januarja 2023, po plinovodu Transmed, ki prečka Tunizijo in Sredozemsko morje.

Dolžina Transmeda je približno 2485 kilometrov in zagotavlja oskrbo z zemeljskim plinom treh držav: Tunizije, Italije in Slovenije.

Po novem bo Slovenija od Alžirije pridobila 300 milijonov kubičnih metrov plina letno, s čimer bo za tretjino zmanjšala uvoz ruskega plina, povečanje pretoka po plinovodu Transmed pa bo omogočilo transport plina na Madžarsko prek novega predloga povezave. , poroča “ Financial Times.

To se zgodi po tem, ko je izvršni direktor alžirske naftne in plinske skupine Sonatrach Tawfiq Hakar potrdil, da ima “skupina neizkoriščene zmogljivosti na plinovodu Transmed”, ki jih je mogoče uporabiti za “povečanje dobave na evropski trg.”

Operacija v 3 letih
“Podaljšajmo to roko našim vzhodnim sosedom, (tudi) Madžarom,” je za Financial Times dejal Robert Golub in dodal, da je “Madžarska popolnoma odvisna od ruskega plina, a ni edina. V podobni situaciji je tudi Avstrija .. Sosedje jim morajo pomagati.« »Pomagajte rešiti ta problem, ki ga sami ne morejo rešiti.«

Države Evropske unije tekmujejo za opustitev ruskega plina do leta 2030 v ozadju obsežne invazije Moskve na Ukrajino. Čeprav je Madžarska vzpostavila številne linije za uvoz plina iz večine svojih sosed z izjemo Slovenije, še vedno 85 % svojih potreb po plinu prihaja iz Rusije, navaja ministrstvo za zunanje zadeve.

Golub je za Financial Times govoril po srečanju z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom prejšnji teden ob novi elektrarni blizu madžarsko-hrvaške meje, ki povezuje elektroenergetska omrežja treh držav.

Golub in madžarski premier Viktor Orban se želita dogovoriti za izgradnjo “plinovoda” med državama, ki bi ga lahko zagnali “morda v dveh ali treh letih”, je slovenski premier povedal za časnik.

“Obseg te energetske povezave se lahko širi glede na povpraševanje,” je poudaril Golub in dejal: “Smo prilagodljivi. Najprej bomo vzpostavili solidarnostni pakt kot osnovo. Nato bomo zaprosili (Evropsko) komisijo, da to podpre. Po tem bomo izvedli tržni test, ki bo določil velikost ustreznega projekta. Časovni okvir predloga projekta je opisal kot “popoln”.

3 možnosti za Madžarsko
Madžarski premier je izrazil interes svoje države za diverzifikacijo virov plina in opredelil tri možne poti za to, in sicer dokončanje morebitnega slovenskega plinovoda za transport alžirskega plina, vzpostavitev poti za transport plina iz odkritih polj. v romunskih vodah Črnega morja, poleg razvoja uvoznih vodov za zemeljski plin.Ladijski utekočinjen iz Hrvaške.

Financial Times je citiral Orbana, ki je dejal: “Zanimajo nas tri poti,” in dodal: “Želimo se znebiti te odvisnosti (od Rusije). Madžarska je razširila linije v druge smeri, vendar zmogljivosti pretoka niso zadostne za dosego popolna diverzifikacija.” Poudaril je, da namerava njegova država s Slovenijo sodelovati “na pragmatičen način”.

Plinovod Turški tok predstavlja glavni vir za Madžarsko, po katerem se plin transportira iz velikanske ruske družbe Gazprom preko Turčije in Balkana.

Budimpešta je dosegla izjemo od načrtov Evropske unije za uvedbo zgornje meje cen uvoženega plina, pod katero je lahko zagotovila dodatne ruske dobave, kar poudarja, kar sta Evropska unija in Nato opisala kot “tesne in neprijetne odnose” Budimpešte z Moskvo.

Zapletenosti pred projektom
Po besedah ​​slovenskega premierja bo sodelovanje na področju energetike med njegovo državo in Madžarsko temeljilo na načelu “solidarnosti z Evropsko unijo”, a je na srečanju z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom izpostavil veliko bolj kompleksna vprašanja. , kot je »Madžarska evidenca o vladavini prava«.

Evropska unija je zamrznila financiranje v vrednosti približno 13,3 milijarde evrov kot del svojih prizadevanj, da Orbana prisili, da izpolni svoje obveznosti glede obravnavanja pomislekov v zvezi s preglednostjo in korupcijo na Madžarskem.

Predsednik slovenske vlade je dejal: “To so prelomnice, na katerih bo Evropska unija obstala ali propadla … solidarnost in pravna država, kar smo v pogovorih tudi poudarjali.”

Budimpešta pa je potrdila, da si prizadeva za “izvajanje reform, ki jih je zahteval Bruselj”, poroča časnik.

Glede uvoza plina je Golub poudaril, da morajo države, tudi Madžarska, “diverzificirati svoje vire”. Britanskemu časopisu je dejal: “Bolje je imeti veliko različnih virov in ni nujno, da je vsak dovolj velik (da zadosti potrebam celotne države).”

Golub je poudaril, da bo po alžirski poti mogoče prevažati tudi vodik, pri čemer je opozoril, da bi “vodik, ki prihaja iz Severne Afrike, lahko prišel v kasnejših fazah prehoda na zeleno gorivo.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.